گونه شناسی بقاع متبرکه لاهیجان

گونه شناسی بقاع متبرکه لاهیجان

برگرفته از مقاله دکتر مینو خاکپور مدیر گروه هنر و معماری موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی گیلان
انتشار 1392 – فصلنامه علمی- پژوهشی شهر ایرانی اسلامی

بناهای مذهبی، ازجمله بقاع متبرکه به دلیل ارتباط درونی بافرهنگ عامه مردم همیشه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده‌اند. از میان 29 بقعه‌ی موجود در شهر لاهیجان، 21 نمونه دستخوش تغییرات کلی شده‌اند. لذا در این مقاله بقاع متبرکه‌ای چون "میر شهید" ، "میر شمس‌الدین"  ، "چهار پادشاهان(چهار اولیا)" ، "میر ابراهیم" ، "سید رضی" ، "ملاعقیل(عاقلیه)" ، "پیرعلی" و "شیخ زاهد گیلانی" از منظر انواع فضاها و عناصر کالبدی نظیر کرسی چینی، دیوار، ایوان، مدفن، ستون، سقف، تزئین‌ها و ... موردبررسی قرارگرفته‌اند. بر اساس مطالعات صورت پذیرفته توسط نگارنده بقاع متبرکه در لاهیجان به سه گونه اصلی قابل‌تقسیم شمرده‌شده‌اند. گونه نخست مقابری که به دلیل کارکرد بالا، ایوان نقش مهمی در رویارویی با صحن بقعه خواهد داشت. گونه دوم بناهایی که به دلیل اهمیت ثانویه دارای سقف و ایوان کوچک‌تری می‌باشند. گونه سوم بناهایی که به علت هم‌جواری با خیابان‌های تازه تأسیس عملکرد گذشته خود را ازدست‌داده‌اند. علاقه‌مندان به مطالعه‌ی متن کامل اینجا کلیک کنید.

کلید واژه ها: مهندسی معماری موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی رشت موسسه جهاد دانشگاهی رشت علمی پژوهشی فصلنامه شهر ایرانی اسلامی بناهای مذهبی لاهیجان بقاع بقاع متبرکه لاهیجان شیخ زاهد گیلانی مقاله